Bladcompost

Blad compost

Bladcompost een waardevolle verbeteraar voor de (tuin)grond, en geschikt voor het oppoten van planten.

De voedingswaarde van (blad)compost is beperkt, in ieder geval niet zo geweldig als vaak neergezet, bij het verteren worden veel voedingsstoffen verbruikt. Gemengd door de grond zal compost de structuur ervan verbeteren, het geeft een impuls aan het bodemleven, en vocht wordt beter vastgehouden. Aangebracht als mulchlaag op de grond onderdrukt het onkruidgroei, voorkomt dat de grond dichtslaat door regen, en gaat verdamping en uitdroging van de grond tegen.

Er is wel tijd en ruimte nodig voor het maken van bladcompost.

Maak een compostbak met afmetingen 90x90x90 centimeter. Vier stevige hoekpalen en kippengaas als wanden. Onder en bovenkant blijven open. Als er minder ruimte tot de beschikking staat kun je ook plastic (vuilnis)zakken gebruiken. Maak een paar gaten aan de onderkant.

Verzamel het blad als het vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui en doe het in de compostbak of in de plasticzak. Stevig aanstampen.

Eventueel kan er tot 25 volumeprocenten gras door het blad heen. Laat het blad op het gras liggen en ga er met de maaier overheen, blad en gras zijn goed gemend en kleingehakt.

Nu is het tijd voor geduld. Na een jaar is het resultaat geschikt om door de grond te mengen of als mulchlaag. Na twee jaar is het geschikt als potgrond.

Bladeren

  • Goed werken Eik,Berk en Haagbeuk.
  • Plataan, wilde en tamme kastanje hebben langer nodig, daarom is het aan te raden deze te verhakselen.
  • Coniferen hebben nog langer nodig, twee tot drie jaar, verhakselen.
  • Dennennaalden verteren nog moeizamer maar leveren een prima compost op voor zuurminnende planten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *