Druiven Kweken : Een druif in de Tuin

Vitis Vinifera

Druiven kweken in de meer gematigde klimaten van Nederland en België is inmiddels gemeengoed geworden. Uitgebreide wijngaarden zullen wel beperkt blijven tot het warmere zuid zuiden, maar op meer plaatsen worden met succes druiven geteeld voor de productie van wijn of consumptie. Voor de gewonen tuin is de druif een ideale klimplant, groeit snel heeft fraai groen blad en met een geschikte keuze van plek en plant geeft de druif eetbare vruchten. Geleid over een pergola vormen de bladeren een natuurlijk dak in de zomer., terwijl na de bladval in de herfst en winter wel licht doordringt.

Een druif zal op de meeste plekken in de tuin goed groeien, voor een optimale productie van eetbare druiven is een zonnige, warme beschutte plek aan te raden, naast een goede verzorging van de druif zoals snoeien, krenten, mesten.

Daarnaast is een geschikte keuze van druivensoorten nodig. Er zijn specifieke soorten die meer geschikt zijn voor wijnproductie, soorten voor warme streken of voor in de kas.

Er zijn voor de wat koelere klimaten verschillende soorten gekweekt die geschikt zijn voor buiten. Bekende soorten zijn:

Boskoop Glory

Is een zeer rijkdragende, blauwe openlucht druivensoort die in onze streken gemakkelijk rijpe vruchten geeft, dit vanaf eind augustus tot begin oktober. Deze zoete en sappige druif heeft de grootte van een kleine kers en ook een prachtig, uitzonderlijk mooi verkleurend herfstblad dat een meerwaarde geeft aan onze tuin in de herfst.

Vroege van der Laan

De witte druif voor onze streken, eveneens zoet en sappig. Een klein minpuntje misschien: de mooie verkleuring van het blad ontbreekt hier!

Conseiller Depoorter (blauw)

Chasselas de Fontainebleau (wit)

Druiven in de hobbykas

Voor de hobbykas lenen zich de rassen Frankenthaler en Black
Alicante. De Frankenthaler is een druif die het in ons klimaat zeer goed doet
Rijping van de druif is eind augustus, begin september. De druif is prima geschikt voor de consumptie en heeft mooie vruchten met een zachte schil. De Black Alicante doet het ook wel redelijk in ons klimaat, maar de rijping van deze druif is veel later namelijk pas in oktober, november. De druif is donker blauw en heeft een veel hardere schil dan de Frankenthaler.

Bemesting van de druif in de hobbykas.

Een druif wortelt van nature zeer diep en vindt zijn water buiten de kas. Basis bemesting kan dan ook buiten de kas plaats vinden met een algemene kunstmest. Om het geel kleuren van de bladeren te voorkomen heeft de druif Magnesium nodig en kan het nodig zijn een magnesium houdende meststof te geven zoals bijvoorbeeld magnesamon.
Naast deze meststof is het mogelijk om rond de bloei en vruchtzetting een extra gift kalisalpeter in opgeloste vorm bij de voet van druif in de hobbykas te geven en deze met ruim water in de grond in te spoelen. Dit kan bij het begin van de verkleuring nogmaals worden herhaald.

2 gedachten over “Druiven Kweken : Een druif in de Tuin

  • 6 maart 2017 om 13:23
    Permalink

    hallo ,
    graag had ik geweten of je een frankentaal druif ook buiten tegen een zuidermuur kan kweken ?
    Mvg Paul

    Beantwoorden
  • 14 mei 2017 om 05:11
    Permalink

    Zou best leuk zijn van water wijn te maken net als de Here Jezus deed van uitzonderlijke kwaliteit ook nog.. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *