Hangmatten

Tekst en afbeeldingen beschikbaar gesteld door http://www.reduluxe.com.

Geschiedenis en achtergronden van de hangmat

Voor zover bekend zijn, ongeveer 1000 jaar geleden, de Maya indianen in Midden-Amerika begonnen met het maken en gebruiken van hangmatten. Deze bekende cultuur, met één van de meest accurate kalenders, maakte architectonisch perfecte bouwwerken, creëerde haar eigen schrift, en genoot grote bekendheid vanwege haar diverse weeftechnieken. En juist daar vindt deze comfortabele manier van relaxen zijn oorsprong.

De bast van de Hamack boom ( hamaca is het Spaanse woord voor hangmat ) was het eerste materiaal waar hangmatten mee gemaakt werden. De Sisalplant, verwant aan de Aloë Vera, kwam enige tijd later als vervanger van de bast. Dit werd gedaan omdat het sisal makkelijker te verwerken was en zijn vezels zachter aanvoelden. Het gebruik van katoen is iets wat pas in de laatste 50 á 60 jaar wordt toegepast voor hangmatten.

Kort nadat Columbus de nieuwe wereld ontdekte, en met scheepsladingen vol kruiden en sieraden van Zuid-Amerika naar Europa voer, ontdekte hij ook dat de inwoners van de Bahama’s hun siësta hoofdzakelijk in een hangmat doorbrachten.

Columbus besloot een scheepslading hangmatten samen met allerlei gouden hebbedingetjes te vervoeren naar Europa. (Wat overigens resulteerde in de latere goldrush en het einde van een beschaving.) Al snel daarna bracht menig Frans en Engels zeeman zijn nachten op zee door in een hangmat. De Europeanen maakten, na deze kennismaking, hun hangmatten veelal van canvas, welke door de Britse marine ruim drie eeuwen gebruikt werden. Deze hangmatten waren zeer klein, ongeveer 20 cm breed !, en door het materiaal dat gebruikt werd, erg zweterig. Tijdens gevechten werden de hangmatten opgerold en achter de kleding van de zeelui gepropt om zodoende enige bescherming te bieden tegen kleine vuurwapens vande vijand. Wellicht waren de kogelgaten een welkome ventilatie voor de zeelui…

In de 19e eeuw werd in het Britse gevangeniswezen standaard gebruik gemaakt van hangmatten om zodoende ruimte te besparen in de slaapgedeelten van de gevangenen. De twee lussen van de uiteinden van de hangmat werden ’s nachts aan de haken bevestigd die aan weerszijden in de muur geschroefd waren. Overdag konden de matten er weer afgehaald worden wat de ruimte weer beschikbaar maakte voor andere doeleinden.

In de 18e eeuw waren hangmatten in Noord-Amerika nog steeds een bijzonder iets. De meesten hadden een houten dwarsligger en waren daardoor vrij instabiel. Het was pas aan het eind van de 19e eeuw dat men ruimere hangmatten begon te fabriceren waardoor het brede publiek werd bereikt.

Op dit moment worden alleen al in Noord-Amerika tussen de 500.000 en 2.000.000 hangmatten per jaar verkocht aan ontspanning zoekende gebruikers. Wereldwijd word de hangmat dagelijks door naar schatting 100 miljoen mensen gebruikt waarbij Midden- en Zuid-Amerika de boventoon voeren.De hangmat heeft zeer zeker zijn plaats veroverd in de annalen van de geschiedenis en kan in uw toekomst zorgen voor menig uurtje ontspanning op maat !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *