Het Snoeien van Rozen

Snoeien van rozen

De berichten spreken elkaar tegen: wanneer snoeien en hoe. Verschillende boeken en bronnen op het internet geven andere informatie. Waarbij moderne media er een stuk relaxter mee omgaan dan de klassieke boekwerken. In het verleden waren meetlat en telraam nodig om een roos goed te snoeien, de moderne tuinder grijpt naar de heggenschaar en maait alles af.

Waarom Snoeien

De stamvader van de tuinroos, de wilde roos, vormt ieder jaar nieuwe jonge scheuten vanuit de basis van de plant. De roos verjongt zichzelf. Snoei van rozen is erop gericht deze verjonging te stimuleren.

Snoeien vervordert de hergroei, het lijkt in tegenspraak maar sterk groeiende soorten worden minder gesnoeid in vergelijking tot zwak groeiende.

Daarnaast is een roos gevoelig voor ziektes, onder andere schimmelziektes als meeldauw. Schimmels hebben minder kans op de roos als de wind goed door de roos kan waaien, snoei heeft als doel de plant ‘open’ te houden. Lucht en licht kunne de plant bereiken.

Wanneer Snoeien

Rozen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden. Dwarse takken,opslag, afgestorven hout of uitgebloeide bloemen kunnen altijd verwijderd worden.

Het moment voor de jaarlijkse grote onderhoudsbeurt is het late voorjaar. De klassieke periode vroeg in het voorjaar is ingegeven door de hoveniers die in de winterperiode weinig te doen hebben. Voordeel is ook dat andere planten zoals bollen nog diep onder de grond zitten en de kans op schade minder groot is.

Rozen kunnen vorstschade oplopen, als de roos vroeg gesnoeid is op zeg 3-4 ogen en de helft bevriest heb je er nog 1-2 over. Bij vroeg snoeien is het beter 1-2 ogen extra te laten staan, als reserve.

Hoe snoeien

Een roos loopt uit op knoppen, deze zijn duidelijk te herkennen aan kleine verdikkingen aan de stengel en aan de littekens van afgevallen bladeren. Snoeien gebeurt met een scherpe schone snoeischaar een klein stukje boven een knop. Bij voorkeur op een knop die naar buiten gericht staat, dit voorkomt dat de struik dichtgroeit.
Snoei dusdanig dat het snoeivlak scheef staat t.o.v de aarde zodat het water er goed afloopt.

Voeding

Tegelijkertijd met de snoeibeurt in het voorjaar is het tijd voor de eerste dosis organische mest.

Opslag

De meeste gekweekte rozen worden geënt. Het onderste stuk van de stam (of bij een treurroos de hele stam), de onderstam, is van een andere rozensoort die betere, sterkere gezondere wortels heeft dan de gekweekte soort. Alle groei die uit de onderstam komt is niet van de gewenst roos zelf maar van de ent. Het is zaak opslag vroeg en volledig te verwijderen. Opslag is te herkennen aan de afwijkende vorm van de doorns en bladeren. Botanische rozen en sommige gekweekte rozen groeien op eigen wortels, hier heb je geen last van opslag.

Onderhoud

De onderhoudssnoei is erop gericht te plant gezond te houden. De eerste acties bij een snoeibeurt bestaan uit het:

  • Verwijderen van opslag
  • Verwijderen van dood hout
  • Verwijderen van zwakke takken die weinig bloei vertoonden
  • Verwijderen van kruisende takken
  • Verwijderen van omlaag groeiende takken
  • Verwijderen van alles wat verder in de weg zit.

Voor een goede verjonging vanuit de basis is het van beter dat de roos voldoende licht krijgt, daarom worden rozen over het algemeen vrij gehouden van ondergroei.

Uitgebloeide bloemen

Uitgebloeide bloemen kunnen na de bloei weggenomen worden. Snoei terug tot het eerste volwaardige blad met 5 of 7 bladdelen. Onder de bloem zelf zit vaak een ‘half’blad met 3 bladdelen.

Bij botanische en andere rozen die fraaie bottels vormen worden de bloemen uiteraard niet weggehaald.

Tegen de winter kunnen alle oude en verdroogde bloemen weggehaald worden.

Klimrozen

Klimrozen zijn vaak klimmende varianten van niet klimmende soorten zo is climbing Sneeuwwitchen de klimmende broeder van de Polyantharoos Sneeuwwitchen.
De snoei van klimrozen hangt dan ook af van het soort.
Over het algemeen hoeven klimrozen weinig gesnoeid te worden. Na het aanplanten terugsnoeien met 1/3 om een mooie vertakking te krijgen. Klimrozen worden gesnoeid zoals de soort waartoe de roos behoort, of als je het eenvoudig wilt houden alle zijtakken snoeien op een oog of 5.

Bij soorten die veel nieuwe scheuten vormen elk jaar een aantal oude gesteltakken weghalen na de bloei. Per nieuwe scheut een oude weghalen.

Soorten die geen nieuwe scheuten bloeien meestal op oud hout, hier na de bloei snoeien.

Uitgebloeide bloemen na de eerste bloei weghalen, in het bijzonder bij herbloeiende of remonterende rozen. Bij botanische klimrozen die mooie bottels vormen de bloemen laten zitten.

Gesteltakken zijdelings uitbuigen en aanbinden bevordert de bloei

Rambler rozen

De Rambler isde krachtpatser onder de klimrozen. Snoei is over het algemeen niet nodig al is het ook hier verstandig oude en dode takken te verwijderen. Snoeien om de roos in toom te houden kan altijd.

 

Eén gedachte over “Het Snoeien van Rozen

  • 5 augustus 2016 om 00:08
    Permalink

    Ben blij eindelijk te weten hoe en wanneer het moet

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *