Wisteria

De naam Blauwe regen wordt gebruikt voor een aantal soorten Wisteria, gangbare soorten zijn W. sinensis, W. floribunda en W. formosa. De blauwe regen is een winterharde klimplant die een aardige omvang kan krijgen, ongesnoeid kunnen uitlopers een lengte van 10 meter behalen.

De bloei van de blauwe regen lijkt op die van de gouden regen, en is ook verre familie maar de gouden regen behoort tot een ander geslacht. De gouden regen is meer een boom of struik, de Wisteria is een echte klimmer Samen behoren ze tot de familie van de vlinderbloemigen (Papilionaceae, Fabiaceae) waartoe ook planten als Lathyrus en Lupines behoren

De klimwijze van de blauwe regen is niet zelfhechtend zoals de klimop, klimhortensia of klimmende winde. Klimmen gebeurt door zich om de steunen te slingeren, afhankelijk van de soort links- of rechtsom.

De Wisteria groeit flink en kan oud worden, een stevige duurzame steun is nodig om de plant lang en goed te steunen. Om palen en dikke stokken kan de Wisteria zich vrij wikkelen, als er draden gebruikt worden is het beter ervoor te zorgen dat de plant zich niet om de draden draait meer erlangs geleid wordt. Dit om ingroeien en afknellen op latere leeftijd te voorkomen

Naast in de te verwachten kleur blauw zijn er ook variëteiten van de Wisteria in wit en paars.

Soorten

De naamgeving van de Wisteria is nogal aan verandering onderhevig. Met name de naamgeving van de variëteiten en kruisingen is niet altijd consequent. Er zijn zelfs planten die van soort veranderen ( Wisteria floribunda ‘Domino’ = Wisteria sinensis ‘Prematura’ = W. x formosa ‘Issai’)’

Wisteria sinensis

Afkomstig uit China, de klimrichting is linksom tegen de wijzers van de klok ( en dus ook de zon tegemoet in. (Ezelsbruggetje: China is een links land).

Deze blauwe regen heeft de hoofdbloei in april voordat het blad aan de plant komt en daarmee een hoge sierwaarde. Vaak is er later in het seizoen nog een nabloei met kleinere bloemen. De bloemen geuren zacht. Een ander voordeel van de Wisteria sinensis ten opzichte van de Wisteria floribunda is dat deze op jongere leeftijd beter bloeit, vanaf een jaar of drie zijn er bloemen te verwachten. De toepassing van deze soort is voornamelijk langs muren of over kleine pergola’s

Wisteria floribunda

Afkomstig uit Japan, de klimrichting is rechtsom, met de wijzers van de klok mee. Dus met de zon mee (Japan land van de rijzende zon). Als de Wisteria om een paal zit gaat de stengel van rechts(onder) naar links(boven

Wisteria x formosa

Kruising van de sinensis en floribuna

De Wisteria floribunda heeft tot ruim een halve meter lange bloemtrossen, die weinig geuren. De floribunda komt het meest tot zij recht als de bloemen vrij kunnen hangen. Vanaf een pergola of uit een hoge boom. Een ander nadeel van de Wisteria floribunda is dat deze pas op hogere leeftijd, na een jaar of 10, bloeit. Er zijn kweekvormen die reeds op jongere leeftijd bloeien.

Planten

Over het algemeen worden Wisteria’s in container aangeboden en kunnen het hele jaar door geplant worden. Voor grote bloeiende Wisteria’s betaal je flinke prijzen, kleine zijn veel goedkoper maar dan duurt het even voor de bloei er goed inzit. Zorg voor een humusrijke vochtvasthoudende grond.

Als de plant geënt is plaats de ent dan een stukje boven de grond, alles wat in de toekomst onder de ent groeit zijn wilde scheuten en die moeten meteen weggehaald worden. Let wel, de hoofdscheut nooit onder de ent afknippen.

Als treurboom

De blauwe regen kan ook als boom omgekweekt worden. Hiervoor wordt een enkele scheut langs een steun omhoog geleid. Om een stamvorm te krijgen wordt het winden voorkomen. De zijscheuten worden kort gehouden zodat een mooie volle struik ontstaat.

Kuipen

Zeker de wat kleiner blijvende soorten kunnen uitstekkend in een kuip of grote pot gehouden worden. Wel is hier nog meer dan in de volle grond een regelmatige watergift en regelmatige voeding nodig. De pot moet eigenlijk altijd vochtig zijn. De Wisteria is ook in de pot winterhard, bij zeer strenge vorst de pot op een meer beschutte plaats zetten, bijvoorbeeld in een onverwarmde garage of schuur, of de pot afschermen. Een geschikte soort is bijvoorbeeld de variëteit ‘’Domino’ van de W. floribunda, vraag advies van de kweker.

Snoeien

De basis van de Wisteria bestaat uit gestel takken, dit zijn de oudere verhoute takken die de vorm van de plant bepalen. Op deze gestel takken groeien de bloeitwijgen. Snoei is erop gericht de aanmaak van deze bloeiende twijgen te stimuleren.

Zomersnoei

Aan het einde van de zomer begin augustus de plant wat terugsnoeien om de omvang te beperken. Zijtwijgen van de gesteltakken terugsnoeien op 30-50 centimeter (4-5 ogen)

Wintersnoei

De eerder ingekort takken terugsnoeien op 10-15 centimeter (2-3 ogen). Eventueel hiermee wachten tot de bloemknoppen zichtbaar zijn. Op twijgen groeien bloem en blad knoppen, de tweede zijn spits de eerste dik, bol en rond. Als er een bloemknop zichtbaar is kan de verdere groei afgeknipt worden.

Uitlopende scheuten steeds op 2-3 knoppen terugsnoeien, dit om de aanmaak van meer bloeischeuten te bevorderen

Ziekte en plagen

De blauwe regen is een gezonde groeier de over het algemeen weinig last heeft van ziektes. Geel blad wordt vaak veroorzaakt door te kalkrijke grond.

De Blauwe regen bloeit niet

Er zijn verschillende oorzaken waarom een blauwe regen niet (goed) bloeit

  • Te weinig zon
    De Wisteria heeft het liefst volle zon, het minimul licht bij een uur of 6 zonlicht.
  • Gezaaide plant
    Van gezaaide planten is het onzeker of en wanneer ze gaan bloeien. Neem bij aankoop gestekte of geënte planten. Of kies een plant waar al bloemen aanzitten.
  • Verkeerd gesnoeid
    Ze verderop bij snoeien
  • Te veel mest
    Overdadige mest zal leiden tot veel blad en minder bloemen, als er gemest wordt zorg voor relatief veel fosfor (het P-gehalte in de NPK aanduiding). Voorkom het gebruik van kalk, dit zal leiden tot gelig blad.

Vermeerderen

Zaaien

De Wisteria is goed te zaaien, helaas heeft het weinig nut. Het zal lang duren voordat de zaailing bloeit, als dat er ooit van komt. En het is maar de vraag hoeveel en welke bloemen er komen. Zaaien is zinvol om onderstammen te kweken om te enten.

Stekken

Stekken kan in Mei, Juni gebeuren. Jong hout met een voet of snij de stek in aan de onderkant. Stekken met bodemwarmte helpt.

Afleggen

Afleggen is een soort stekken terwijl de twijg nog aan de moederplant zit. Beworteling duurt langer maar de kans op succes is hoger. Buig een jonge twijg in Juni naar de grond of naar een pot met humusrijke stekgrond. De twijg op de plek waar deze de grond raakt beschadigen (kleine ondiepe kerfjes met een scherp mes). Grond goed vochtig houden. In het volgende voorjaar controleren of er wortels zijn. In dat geval jonge plant afknippen en verder laten opgroeien.

Wisteria online kopen

2 gedachten over “Wisteria

  • 10 april 2016 om 14:39
    Permalink

    Goedemiddag,
    Ik heb een sinensis in een pot gezet. De plant is al 160 hoog en is gekweekt op 2 stammen. De kroon steekt net boven een tuinmuur uit. De bedoeling is om de twijgen over de muur te laten groeien. Daar verheug ik mij op.
    Welke mest en hoeveel gebruik ik om de plant gezond te houden? De pot is erg groot. Er stond een perenboom in.
    Dank voor uw antwoord,
    vriendelijke groet, Hetty Christiaanse

    Beantwoorden
  • 9 augustus 2017 om 10:45
    Permalink

    Ik woon in Italie. Mijn Wisteria doet het sinds vorig jaar niet meer zo goed. De moederstam begint vanbinnen af te brokkelen en er groeien paddenstoeltjes in. Hij is al bijna 50 jaar oud en overdekt ons hele balkon. Is deze prachtige boom nog te redden?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *